CenteringZwangerschap mét partners

CenteringZwangerschap mét partners, door Ingrid Huys

‘En daar sta ik dan tijdens de kick-on waarbij diverse sprekers de projecten van gelukkig ouderschap en 1000 kansen presenteren. Omdat ik zelf een centeringgroep draai mag ik mijn ervaringen vertellen en vragen uit het publiek beantwoorden. En dat voor zo’n groot publiek staan gaat uiteraard bij mij gepaard met het hart in mijn en keel en gedachtes als dat ik zal worden ontmaskerd omdat ik eigenlijk niks kan. Gelukkig glimlach ik vandaag alweer om mijn ondermijnende gejammer.

Natuurlijk stond ik daar niet alleen. Een verloskundige, de GGD, een jeugdverpleegkundige en (zo fijn) dat een jonge moeder met haar pasgeboren kindje aanwezig was en haar ervaringen met centering wilde delen.

Voordat wij het podium betraden was er spreker die op zeer ludieke wijze het thema ‘ouderschap & verbinding in relaties’ verwoorde. Daarna kwam het introfilmpje over centering en aansluitend was er tijd om met elkaar in gesprek te gaan. En dat gesprek ging met name over de kracht van CentrringZwangerschap en CenteringOuderschap. Kracht is voor mij verbinding, samenwerking, er SAMEN zijn voor ELKAAR. De kracht van preventie is voorkomen van…gezond blijven… gezondheid op alle vlakken, fysiek en psychosociaal, iets wat je niet los van elkaar kunt zien. Het ouderschap is een grote verandering dat weten we allemaal. En verandering kan ook negatieve gevolgen hebben. We kennen inmiddels ook allemaal de berichten over scheidingen, huiselijk geweld, opvoeding problemen en jeugdhulpverlening. Juist door in gesprek te gaan met elkaar, laagdrempelig samen met een deskundige bevorderen we de zelfredzaamheid en verbinding met elkaar. Door de relatief gewone dingen te bespreken voorkomen we dat gewone dingen een grote tegenslag worden.

Jammer genoeg moest ik vóór de borrel met bitterballen de auto alweer in om in een rap tempo naar Venlo te sjezen. Daar begon de Centeringavond met de aanstaande moeders EN vaders. Na de fysieke controles volgde de kennismaking met de aanstaande vaders. Iedere vader stelde zichzelf voor om vervolgens een goede eigenschap van zijn partner te benoemen die hij straks graag zou willen terugzien in hun kind. Het werd een ontroerend rondje vol liefdevolle boodschappen.

We zijn verder gegaan met de fasen van een bevalling, wanneer bel je de verloskundige, de ontspanning en spanning cyclus en de diverse houdingen/mogelijkheden om te bevallen. Er werd aandachtig geluisterd, er klonken aa’s en oo’s en de nodige vragen werden gesteld. Het doel is niet enkel voorlichting en verheldering maar ook verbinding met elkaar. We hoeven het allemaal niet alleen te doen. Het geheel maakt het samenzijn betekenisvol. Na de pauze met drankjes en hapjes sluiten we af met een heuse quiz. Eens ff kijken of iedereen ook goed heeft opgelet? Er wordt ijverig gestreden en het blijkt dat iedereen voor straks goed is voorbereid.

Afronding, afscheid, tot over 2 weken, de 2e partner avond. Ik ga naar huis, bitterballen in de frituur!’

Vind je dit artikel leuk?

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op Linkedin
Delen op Pinterest

Wil je dit artikel delen?

Facebook
Twitter
Linkedin
Pinterest