CenteringZwangerschap mét partners, door Ingrid Huys
‘En daar sta ik dan tijdens de kick-on waarbij diverse sprekers de projecten van gelukkig ouderschap en 1000 kansen presenteren. Omdat ik zelf een centeringgroep draai mag ik mijn ervaringen vertellen en vragen uit het publiek beantwoorden. Dat voor zo’n groot publiek staan gaat bij mij uiteraard gepaard met het hart in mijn keel voelen en gedachtes zoals ontmaskerd worden omdat ik het eigenlijk niet kan. Gelukkig glimlach ik vandaag alweer om mijn ondermijnende gejammer.
Natuurlijk stond ik daar niet alleen. Een verloskundige, de GGD, een jeugdverpleegkundige en (zo fijn) een jonge moeder met haar pasgeboren kindje was aanwezig om haar ervaringen met Centering te delen.
Voordat wij het podium betraden was er een spreker die op zeer ludieke wijze het thema ‘ouderschap & verbinding in relaties’ verwoordde. Daarna kwam het introfilmpje over centering en aansluitend was er tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Dat gesprek ging met name over de kracht van CenteringZwangerschap en CenteringOuderschap. Kracht is voor mij verbinding, samenwerking, er SAMEN zijn voor ELKAAR. De kracht van preventie is voorkomen van…gezond blijven… gezondheid op alle vlakken, fysiek en psychosociaal, iets wat je niet los van elkaar kunt zien. Het ouderschap is een grote verandering, dat weten we allemaal. En verandering kan ook negatieve gevolgen hebben. We kennen inmiddels ook allemaal de berichten over scheidingen, huiselijk geweld, opvoeding problemen en jeugdhulpverlening. Juist door in gesprek te gaan met elkaar, laagdrempelig samen met een deskundige, bevorderen we de zelfredzaamheid en verbinding met elkaar. Door de relatief gewone dingen te bespreken, voorkomen we dat gewone dingen een grote tegenslag worden.
Jammer genoeg moest ik vóór de borrel met bitterballen de auto alweer in om in een rap tempo naar Venlo te sjezen. Daar begon de Centeringavond met de aanstaande moeders én vaders. Na de fysieke controles volgde de kennismaking met de aanstaande vaders. Iedere vader stelde zichzelf voor om vervolgens een goede eigenschap van zijn partner te benoemen die hij straks graag zou willen terugzien in hun kind. Het werd een ontroerend rondje vol liefdevolle boodschappen.
We zijn verder gegaan met de fasen van een bevalling, wanneer bel je de verloskundige, de ontspanning en spanning cyclus en de diverse houdingen/mogelijkheden om te bevallen. Er werd aandachtig geluisterd, er klonken aa’s en oo’s en de nodige vragen werden gesteld. Het doel is niet enkel voorlichting en verheldering maar ook verbinding met elkaar. We hoeven het allemaal niet alleen te doen. Het geheel maakt het samenzijn betekenisvol. Na de pauze met drankjes en hapjes sloten we af met een heuse quiz. Eens even kijken of iedereen ook goed heeft opgelet? Er werd ijverig gestreden en het bleek dat iedereen voor straks goed is voorbereid.
Afronding, afscheid, tot over 2 weken, de 2e partner avond. Ik ging naar huis, bitterballen in de frituur!’