Ingrid’s Centering Blog

Weer mogen starten met een nieuwe groep Centering Zwangerschap, dit keer in de prachtige Verloskundigenpraktijk Bollebuik in Echt.
Ik mag dit samen gaan doen met de zeer bevlogen en deskundige verloskundige Tanja Oeyen.

Vroeg op, door de sneeuw, effe een koffie to go halen bij tankstation en hoppa richting Echt. In de auto zit ik wat te mijmeren, ik wil mijn rol als co-begeleider wat sterker neerzetten. Ik worstel daar mee. Datgene wat de verloskundige aanreikt is bekend voor haar, de vorm in de bijeenkomsten is anders, mijn rol vanuit het sociaal domein met alle aspecten die daar aan bod komen is nieuw. Ik heb al enkele keren een groep mee mogen draaien echter ik voel dat ik ook een proces doormaak waar ik dingen op mijn manier wil aanreiken. Ook merk ik dat iedere groep weer heel anders is waardoor ik zaken aanpas in het moment. Al mijmerend krijgen mijn gedachten vorm, ja ik ga vertellen over de grote veranderingen als je moeder gaat worden, je laat toch als het ware na de bevalling de vrouw achter die je was, er volgt een heel nieuwe levensfase. Dit verloopt soms soepel echter het kan ook een fysieke, emotionele rollercoaster worden. Ik ga ook over mezelf vertellen, mijn worsteling hoe soms mijn emotionele behoeftes genegeerd werden of worden, of gebagatelliseerd. Over al deze veranderingen maar misschien ook ernstiger, de ziektebeelden die kunnen ontstaan als de depressie post partum of, gelukkig zeer zeldzaam, de psychose post partum. Niet om een schrikbeeld aan te jagen maar om voorbereid te zijn. Ik ga ook wat voorbeelden geven uit mijn eigen praktijk.
En ja mijn mijmeringen kregen die vorm en ik heb dit deze ochtend gedeeld met de groep. De vrouwen begrepen het, hoe we elkaar nodig hebben door belangstelling te hebben in elkaar, te vragen, te steunen. Natuurlijk ging het ook over de diverse thema’s, deze ochtend gezonde voeding en waren er de fysieke controles. Alle vrouwen zijn zwanger van hun eerste kindje, allemaal ervaren ze hun eigen kwetsbaarheden en deze werden gedeeld, met een lach en een traan. Na deze ochtend was duidelijk dat we terug kunnen vallen op elkaar in veiligheid kracht en wijsheid.

Vind je dit artikel leuk?

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op Linkedin
Delen op Pinterest

Wil je dit artikel delen?

Facebook
Twitter
Linkedin
Pinterest