Alles komt goed

Het is vandaag de tweede bijeenkomst van de tweede groep Centering parenting die ik samen met de verloskundige Tanja Oeyen mag gaan geven.

Druilerig, het is zo druilerig deze ochtend waarop ik onderweg ben naar de Centering parenting bijeenkomst, dat ik er zelf druilerig van word. Och, komt ook wel weer goed, denk ik… En mezelf kennende denk ik daar dan weer wat verder over na: komt alles wel goed? Wat betekent ‘alles komt goed’ nu eigenlijk? Wanneer ‘het komt wel goed’ geuit wordt uit liefde en bemoediging, kan het troost bieden. Het wordt dan met de juiste intentie gezegd. Regelmatig wordt het echter ook gebruikt om van ons ongeruste gedoe en gezeur af te zijn. Het mogen uiten van onze emoties en zorgen kan helpend en helend zijn, behalve wanneer we niet echt het ongemak van de ander willen zien of horen en het afdoen met ‘het komt wel goed’. Het verschil zit hem volgens mij niet in het woord van de ander maar in het hart, met een oprecht, betrokken hart, je woorden al dan niet spreken.

Deze bijeenkomst staan met name de lichamelijke ongemakken centraal die kunnen ontstaan in de zwangerschap. We starten zoals gebruikelijk met het gezondheidsonderzoek. Er worden tal van ongemakken genoemd die we opschrijven op het whiteboard en die we centraal, of in spelvorm, bespreken. Deze keer houden we het centraal. Onderwerpen als misselijkheid, vermoeidheid, banden pijn, slechter slapen komen aan de orde. Er verandert ook zo enorm veel in het lichaam van een zwangere. Eén van de deelneemsters vertelt hoe ze door haar werkgever onder druk wordt gezet en er veel onbegrip is over het feit dat ze niet volledig kan werken omdat ze zo misselijk is, regelmatig moet spugen en zich doodop voelt. Ze is erg verdrietig en moedeloos. We geven het verhaal en de emotie de ruimte. Dat wat nodig is, is gehoord en gezien worden. We bespreken oorzaken, preventie en geven voorlichting over hoe je met je klachten kunt omgaan. Omdat het in groepsverband is, heeft iedereen wel suggesties of ervaring; we delen dit gezamenlijk en er is steun vanuit de groep. Automatisch geeft dit verdieping en verbinding.

We sluiten deze bijeenkomst af met een ontspanningsoefening. Even comfortabel zitten, even wiebelen, de ogen sluiten, een diepe inademing en proberen dat wat als spanning voelt los te laten bij de uitademing. Dit herhalen we een paar keer.

Tot slot, als je het moeilijk hebt als aankomende moeder, je zwanger, moe of onzeker bent, geef het aandacht, vraag om aandacht en laat je niet afwijzen of ontmoedigen, blijf empathisch naar jezelf en de ander en oké, meestal komt het wel goed.

Vind je dit artikel leuk?

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op Linkedin
Delen op Pinterest

Wil je dit artikel delen?

Facebook
Twitter
Linkedin
Pinterest