In the spotlight: opvoedheld Züleyha

In het kader van de Week van de Opvoeding, met het thema Opvoedhelden zetten we Züleyha in de spotlight.
 

Thema: Opvoeden: Je doet het niet alleen!
 

Züleyha is niet alleen een liefdevolle moeder van twee kinderen, maar ze zet zich ook vrijwillig in op school, waar ze een belangrijke rol speelt in het fruitproject. Ze laat zien dat opvoeden een gezamenlijke inspanning is, waarbij ouders, school en de gemeenschap samenwerken voor het welzijn van de kinderen.

Gezonde voeding als basis 

Voor Züleyha is gezonde voeding een speerpunt in de opvoeding van haar kinderen. “In een tijd waarin fastfood de overhand lijkt te hebben, vind ik het belangrijk dat mijn kinderen gezond eten,” vertelt ze. Haar kinderen nemen hun lunch van huis mee, en ze zorgen ervoor dat er altijd voldoende variatie in hun maaltijden zit. “Ik laat ze alles proeven, en ik kook niet apart voor ze, want dat vind ik niet nodig.” Ook op school heeft Züleyha duidelijke afspraken gemaakt over speciale dagen, zoals tosti- en noodledagen. “Het is niet altijd gezond, dus ik bewaak daar de balans.”

Uitdagingen van deze tijd 

Züleyha merkt dat een van de grootste uitdagingen van deze tijd de invloed van anderen is, vooral via social media. “Kinderen worden snel beïnvloed door wat andere kinderen doen of zeggen. Ik probeer ze respect bij te brengen en leer ze om beleefd te zijn. Daarnaast focus ik veel op hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Ze moeten bewust zijn van groepsdynamieken en het gevaar van buitensluiten.”

Samen opvoeden 

Opvoeden doet Züleyha niet alleen. Ze werkt nauw samen met haar man en de grootouders. “Mijn man en ik zitten op één lijn in de opvoeding, we overleggen veel en dat zorgt voor veiligheid.” Ook de grootouders volgen de opvoedstijl van Züleyha en haar man, wat zorgt voor een stabiele en consistente omgeving voor de kinderen.

Vrijwillige inzet voor het fruitproject 

Naast haar rol als moeder is Züleyha ook actief als vrijwilliger op de school van haar kinderen, waar ze helpt met het fruitproject. “Niet elke ouder kan vrijwillig helpen, maar ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen,” vertelt ze. Ze zorgt ervoor dat het fruit elke week gewassen en klaargezet wordt, en let daarbij goed op de hygiëne. “Het is een gezellige manier om met andere moeders samen te werken, en het voelt goed om iets bij te dragen aan de gezondheid van alle kinderen op school.”

Ouderbetrokkenheid is de sleutel 

Züleyha ziet ouderbetrokkenheid als een cruciaal onderdeel van de opvoeding. “Het helpt om een band met de school op te bouwen, zodat je kind weet dat je betrokken bent en wil helpen.” Volgens haar zijn er nu minder momenten waarop ouders elkaar persoonlijk spreken, omdat veel communicatie via social media verloopt. Ze zou graag zien dat ouders weer vaker op het schoolplein met elkaar in gesprek gaan.

Opvoedhelden inspireren anderen 

Züleyha noemt haar eigen moeder als haar opvoedheld. “Mijn moeder zorgde altijd voor gezond en gevarieerd eten, en ze heeft mij veel geleerd over gezonde voeding.” Die les geeft Züleyha nu door aan haar eigen kinderen, waarbij ze niet alleen thuis, maar ook op school een positieve impact maakt. Wanneer haar kinderen gevraagd zouden worden waarom zij een opvoedheld is, denkt Züleyha dat ze zouden zeggen: “Mama zorgt ervoor dat we gezond eten.”

Züleyha laat zien dat een opvoedheld geen perfecte ouder hoeft te zijn, maar iemand die bewust keuzes maakt, bijdraagt aan de gemeenschap, en altijd bereid is om te leren en groeien. Dankzij haar inzet voor gezonde voeding, zowel thuis als op school, helpt ze kinderen het beste uit zichzelf te halen – en dat maakt haar een ware opvoedheld.

Vind je dit artikel leuk?

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op Linkedin
Delen op Pinterest

Wil je dit artikel delen?

Facebook
Twitter
Linkedin
Pinterest